325 Commom Baby Conditions

Voi olla järkyttävää huomata vauvassasi taudinoireita, varsinkin jos olet tuore vanhempi. Mutta voit olla huoletta, sillä useimmat taudeista ja vaivoista ovat helposti hoidettavissa jos huomaat ne riittävän ajoissa. Lue lisää yleisimmistä vaivoista ja tiedät kuinka toimia.

Jos olet huolissasi vauvasi terveydestä, ota yhteys lääkäriisi

Näiden tietojen ei tule korvata terveydenhoidon ammattilaiselta saamiasi neuvoja. On tärkeää, että otat yhteyttä lääkäriisi heti kun olet huolissasi vauvasi terveydestä.

Maitorupi

Maitorupi on harmiton ja rapeakuorinen laikku iholla, joka näyttäytyy valkoisena tai keltaisena rupena vauvan päälaella tai kulmakarvoissa. Vaikka taudin syy ei ole toistaiseksi tiedossa, maitoruvet ovat erittäin yleisiä ja niistä ei kannata huolestua. Vauvasi ei tunne pistelyä tai kipua, ja ruvet paranevat aikanaan itsestään.

Voit yrittää nopeuttaa maitorupien paranemista hieromalla rupia hellästi pienellä määrällä vauvan shampoota tai apteekista ostamaasi hoitoshampoota. Shampoon ohella voit myös käyttää pehmeää pesusientä hilseiden irroitukseen. Vaihtoehtoisesti voit hieroa rupiin oliiviöljyä tai vauvanöljyä vähintään puoleksi tunniksi (tai yön yli) pehmentääksesi ihottumaa ennen kuin huuhtelet sitä vedellä. 

Älä kuitenkaan ikinä nypi ihottumaa pois, koska seurauksena voi olla tulehdus.

Koliikki

Koliikkiin sairastuneilla vauvoilla on tyypillisesti korkeaäänisiä lohduttomalta tuntuvia itkukohtauksia, jotka alkavat useimmiten samaan kellonaikaan joka päivä. Koliikkiin sairastuu tyypillisesti viidesosa kaikista vauvoista ja oireet ilmenevät muutaman viikon kuluttua synnytyksestä ja jatkuvat 4-6 kuukautta. Tämä voi olla stressaavaa aikaa vanhemmille, mutta tutkimusten mukaan koliikista ei ole pysyvää haittaa vauvasi terveydelle.

Vaikka taudin syy ei ole tiedossa, jotkut uskovat että koliikin syynä voivat olla ilmavaivat. Jos vauvasi on muutoin terve ja voit eliminoida kaikki muut syyt vauvasi itkulle (kuten kylmettyminen, märkä vaippa, tai nälkä), on mahdollista että vauvallasi on koliikki. Tässä tapauksessa lohduttaminen voi olla yksi ainoista tavoista parantaa vauvasi oloa.

Korvakipu ja korvatulehdukset

Välikorvan tulehdukset (eli korvatulehdukset) ovat yleisimpiä särkevän kivun syitä pienillä lapsilla ja niiden aiheuttajia ovat bakteerit ja virukset.

Vauvat ja lapset ovat alttiimpia korvatulehduksille, koska pikkulasten korvatorvet ovat lyhyempiä kuin aikuisilla. Tämän johdosta kurkun kautta saadut bakteerit leviävät helposti korvatorven kautta välikorvaan ja aiheuttavat tulehduksen. Rohtumat tai korvaan juuttuneet objektit voivat myös aiheuttaa korvakipua.

Korvatulehdusta esiintyy tyypillisesti samanaikaisesti kuumeen tai tartuntataudin (kuten sikotaudin tai tuhkarokon) kanssa, joten myös esim. kurkkukipua voi esiintyä. Nesteen ja paineen ajautuminen korvarummun taakse aiheuttaa tällöin korvatulehduksen.

Korvatulehduksen aikana vauvallasi on kipuja ja hän luultavasti itkee pidempiä ajanjaksoja. Korvasta tuleva märkävuoto on myös tyypillinen oire.

Useimmat korvatulehdukset paranevat itsestään ilman hoitoa, mutta oireiden jatkuessa paria päivää pidempään on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Hikirakkulatauti

Hikirakkulatautia esiintyyy vauvan joutuessa liian kuumaan ympäristöön ja sen oireiluna voit huomata vauvasi iholla kutiavaa ja punertavaa ihottumaa. Vaikka hikirakkulatauti ei ole vaarallista, se tarkoittaa että sinun tulee viedä vauvasi pikimmiten viileämpään paikkaan ennen mahdollista ylikuumentumista tai nestehukkaa. Vauvojen sietokyky lämpötilan vaihtelua kohtaa on heikompi kuin aikuisilla, joten on hyvä pukea vauvasi väljään puuvillaiseen pukuun ja välttää suoralle auringonvalolle altistumista.

Hikirakkulat häviävät tyypillisesti muutaman päivän sisällä. Viileä kylpy tai kalamiinivoide voivat auttaa ihottuman lievityksessä.

Vaippaihottuma

Toisinaan voit huomata vaippaa vaihtaessasi vaipan alla olevan ihon punertavan. Tämä ei ole vakavaa, mutta toki se voi olla kivuliasta sekä sinulle että vauvallesi.

Vaippaihottuman yleisin syy on kosteus. Virtsa ja ulosteet ärsyttävät vauvasi herkkää ihoa, joten mitä kauemmin likainen vaippa on vaihtamatta, sitä todennäköisemmin ihottumaa ja punerrusta esiintyy.

Ihottuma näyttäytyy tavallisesti punaisina pilkkuina, läikkyinä tai ihon yleisenä punertamisena. Ihottuma voi kehittyä myös punaisiksi ja kivuliaiksi rakkuloiksi jotka voivat haavautua. Tämän välttämiseksi vaihda likainen vaippa puhtaaseen niin pian kuin mahdollista.

Toisinaan vaipan alla esiintyvä ihottuma voi johtua myös muista syistä. Näihin lukeutuvat mm. liian vahvan saippuan tai alkoholia sisältävän puhdistusliinan käyttäminen, liian voimakas pyyhkiminen, ripuli tai ruokavalion muutos. Tämän välttämiseksi:

 • Pidä vauvasi iho puhtaana ja kuivana, ja vaihda vaippa säännöllisesti 
 • Varmista, että vauvasi iho tuulettuu vaippojen vaihdon välissä 
 • Pese kätesi ennen ja jälkeen vaipanvaihdon 
 • Puhdista vaippa-alueen iho huolellisesti lämpimällä vedellä ja vanulla tai hellällä vesipohjaisella liinalla. Tämän jälkeen kuivaa iho huolellisesti vanulla tai puhtaalla pyyhkeellä.
 • Pyyhi tytöt aina edestä taaksepäin, äläkä vedä poikien esinahkaa taaksepäin

Tarvittaessa voit levittää ohuen kerroksen suojavoidetta ihottumaan välttääksesi sen pahenemisen. Jos ihottuma ei hälvene voiteen avulla, ota yhteyttä lääkäriisi.

Sammas

Sammas on erittäin yleinen vauvojen ja lasten vaiva. Se on hiivasienen aiheuttama suun tulehdus, jonka tunnistaa vauvan suuhun muodostuvasta valkeasta peitteestä. Sammas on yleensä harmiton tauti ja paranee itsestään, mutta oireiden jatkuessa on hyvä olla yhteydessä lääkäriin.

Tulehduksen aikana vauvasi ei ehkä vaikuta kivuliaalta, mutta hän voi olla vastahakoinen ruokinnan aikana.

Jos imetät vauvaasi, voit ehkä tarvita hoitoa välttääksesi tulehduksen uusiutumisen. Sammaksen välttämiseksi: 

 • Steriloi kaikki välineet joita käytät vauvan ruokinnassa tai jotka ovat kontaktissa vauvasi suuhun ruokinnan aikana
 • Pese aina kätesi

Pulauttelu

Pulauttelu on erittäin yleistä varsinkin ensimmäisten kuukausien aikana ja sen oireena vauvasi pulauttelee pieniä määriä maitoa syömisen yhteydessä tai sen jälkeen. Pulauttelu ei ole kivuliasta, mutta voi aiheuttaa hieman epämukavuutta.

Jos vauvasi syö hyvin ja paino nousee normaaliin tapaan, pulauttelusta ei ole vakavia haittoja. Vaivojen jatkuessa ota yhteyttä neuvolaan.

Pulauttelun vähentämiseksi:

 • Syötä lastasi kohoasennossa 
 • Käsittele vauvaasi varovasti, etenkin ilmavaivojen aikaan
 • Kysy neuvolasta vinkkejä hyvään ruokintatekniikkaan
 • Ruokkiessasi vauvasi tuttipullolla varmista että tutista virtaa maitoa ja että tuttipullo on riittävän kallellaan jotta maitoa on saatavilla
 • Kokeile ruokkia vauvaasi useammin pienemmillä määrillä
 • Vältä vaippojen vaihtoa heti ruokinnan jälkeen 

Silmätulehdus (konjunktiviitti)

Konjuktiviitti eli silmätulehdus on silmän sidekalvon tulehdus joka peittää silmän valkuaisen ja silmäluomien sisäpinnat. Silmätulehduksia esiintyy useaa eri tyyppiä ja jotkut niistä paranevat itsestään, mutta jotkut vaativat lääkärinhoitoa. 

Jotkut silmätulehduksista ovat bakteerien ja viruksien aiheuttamia ja ovat samalla tarttuvia tauteja. Tarttumattomat silmätulehdukset puolestaan aiheutuvat allergioiden tai ympäristön ärsykkeiden kuten ilmansaasteen, savun tai höyryn seurauksena.

Taudin aikana vauvasi silmät voivat vaikuttaa punertavilta, kipeiltä ja vetisiltä. Silmät voivat tulehtuessaan olla kutiavat ja niistä voi tulla kellertävää eritettä.

Voit lieventää lapsesi vaivoja käyttämällä kylmää tai lämmintä kompressiosidettä. Lisäksi voit puhdistaa silmät varovasti sisäkulmasta ulospäin kostutetulla ja puhtaalla harsolla tai vanulapuilla.

Estääksesi tulehduksen leviämisen käytä molempiin silmiin puhdasta vanua ja pese kätesi ennen ja jälkeen toimenpidettä.

Keltatauti

Keltatauti on yleinen vastasyntyneiden vauvojen tauti ja se tunnetaan lääketieteessä neonataalisena keltatautina. Taudin oireina huomaat, että vauvasi iho ja silmänvalkuaiset ovat kellertäviä. 

Oireet ilmenevät tyypillisesti parin päivän kuluttua syntymästä ja paranevat itsestään vauvan ollessa parin viikon ikäinen. Jos huomaat oireita vielä tämän ajan jälkeen, ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin tarvittavien hoitojen selvittämiseksi. 

Keltataudin muihin oireisiin voivat lukeutua tumma ja keltainen virtsaus (jonka tulisi olla väritöntä) sekä vaaleat ulosteet (terveillä lapsilla keltaisia / oransseja).