321 Bringing Baby Home

Vauvan kotiintulo on uskomattoman jännittävää aikaa, mutta samalla vanhemmat voivat tuntea olonsa hermostuneeksi joutuessaan ottamaan lapsen huolehtimisesta täyden vastuun. Koska vastasyntyneen vauvan vastustuskyky ei ole vielä kehittynyt, sinun tulee sairauksia välttääksesi pitää hyvää huolta vauvan hygieniasta kunnes rokotusohjelma on suoritettu loppuun saakka. Seuraamalla näitä helppoja hygieniavinkkejä varmistat lapsesi elämälle terveellisen alun.

Pese kätesi

Bakteerit leviävät ympäri kotiasi käsien välityksellä. Tämä voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käsienpesu vedellä ja saippualla todellakin on yksi parhaista keinoista bakteerien ja tautien välttämiseen. Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, Dettol Desinfioiva Käsihuuhde tappaa 99.9% taudinaiheuttajista.

Sinun tulisi pestä kätesi: 

  • Ennen rintaruokintaa tai äidinmaitovastikkeen lämmitystä
  • Ennen ja jälkeen ruuanlaiton
  • Vaippojen vaihdon tai vessakäyntien jälkeen
  • Liattuasi kätesi puhdistettuasi likaa (uloste, virtsa, oksennus, sylki)
  • Aina kun kätesi vaikuttavat likaisilta

Puhdista pinnat ennen ja jälkeen käytön

Tuoreen äidin roolissa sinulla on taatusti kädet täynnä työtä, mutta kehittämällä kotiisi hyvät hygieniarutiinit voit auttaa perhettäsi välttymään haitallisilta bakteereilta. Usein käyttämäsi kodin pinnat tulee pitää puhtaana ja tarvittaessa desinfioida säännöllisesti - etenkin silloin, kun muut perheenjäsenet sairastavat. Puhdistettaviin pintoihin lukeutuu: 

  • Keittiön pinnat ennen ja jälkeen ruuanlaiton
  • Vauvan hoitoalustat ja vaipparoskikset
  • Ovenkahvat ympäri kotia
  • Hanat, huuhtelijat ja wc-istuimet
  • Valonkatkaisijat ja roskisten kannet

Kun vauvasi varttuu riittävästi käyttääkseen syöttötuolia (siihen ei ole kauan aikaa jäljellä!), on myös tärkeää puhdistaa syöttötuoli säännöllisesti.

Vierailijoiden taudeilta välttyminen

Tuotuasi vauvasi ensimmäistä kertaa kotiin voit olla varma että sekä perheesi että ystäväsi haluavat tulla tervehtimään tuoretta ja tervettä perheenjäsentäsi. Voit huoletta pyytää kaikkia vierailijoita pesemään kätensä ennen kuin he ovat kontaktissa vauvaasi, ja samoin voit huoletta pyytää sairaana olevia viivästyttämään vierailuaan ennen kuin he ovat jälleen terveitä.

Vauvan rokotukset

Rokotukset ovat nopea, helppo ja tehokas keino suojata lapsesi jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä, hinkuyskältä, poliolta ja muilta tarttuvilta taudeilta. Rokotusten jälkeen lapsesi on jo paljon vastustuskykyisempi monenlaisia tauteja vastaan. 

Suositeltu ikä rokotusten aloitukseen on kaksi kuukautta. Ota yhteyttä terveyskeskukseesi sopiaksesi rokotusohjelmasta, jotta vauvasi saa tarvittavat rokotukset oikeaan aikaan.