322 Nappy Changing

Kuinka vaihtaa vaippa, välttää vaippaihottumat ja estää bakteerien leviäminen

Hygieniasta huolehtiminen on vaippojen vaihdon yhteydessä välttämätöntä vaippaihottuman ja bakteerien leviämisen estämiseksi. Mutta millaisia vaippoja olisi hyvä käyttää? Entä millaisia terveysriskejä tulisi huomioida? Lue vinkkimme vaippojen vaihtoon.

Minkä tyyppinen vaippa on paras vauvalleni ja mitä muita materiaaleja tarvitsen?

Vaippatyyppejä on olemassa kahdenlaisia: kertakäyttöisiä ja kestovaippoja. Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että kumpikaan vaippatyyppi ei ole parempi tai huonompi ympäristölle. Mutta kumpi on parempi valinta sinulle?

Kertakäyttöiset vaipat

Kertakäyttöiset vaipat ovat erittäin imukykyisiä ja pitävät vauvasi ihon kuivana, mikä estää vaippaihottumaa. Ne ovat myös erittäin käteviä - kun vaippa on likaantunut, voit helposti rullata, pussittaa ja heittää vaipan roskikseen. 

Kestovaipat

Kestovaipat ovat vähemmän imukykyisiä, mutta ne voivat olla kustannustehokkaampia sillä niitä voi käyttää kerta toisensa jälkeen. On hyvä vaihtaa kestovaippa säännöllisesti vaippaihottumalta välttyäkseen. 

Vaipanvaihtoalustat

Vaipanvaihtoalustan käyttäminen on mukava ja hygieninen tapa vaippojen vaihtoon. Bakteerien leviämisen estämiseksi valitse alusta, jonka voit pestä ja joka ei halkeile.

Vinkkejä vaippojen vaihtoon

 • Irrota likaisen vaipan siivekkeet, pidä vauvan jalkoja nilkoista ylhäällä ja poista vaippa sijoittamalla se vauvan käsien ulottumattomiin
 • Käytä puhdistusliinoja pyyhkiäksesi vauvan puhtaaksi edestä taaksepäin (pyyhkiminen takaa eteenpäin voi levittää bakteereita ja aiheuttaa virtsatientulehduksen).
 • Vaihdettaessa vaippoja pojalle on hyvä asettaa puhdas vaippa peniksen päälle aikailematta, sillä altistuminen ilmalle voi aiheuttaa poikien virtsaamista. Puhdistuksen jälkeen aseta penis alaspäin ennen siivekkeiden kiinnitystä välttääksesi vyötäröalueelta tapahtuvat vuodot.
 • Kiinnitä vaipan siivekkeet navan alapuolelle
 • Pese kätesi huolellisesti vaippojen vaihdon jälkeen estääksesi bakteerien leviäminen
 • Sulje käytetyt kertakäyttöiset vaipat muovipussiin ja vie pussi suoraan ulkona olevaan roskikseen
 • Pese kestovaipat erillään muista vaatteista. Poista kiinteät ulosteet vaipasta pyyheliinalla ja huuhtele ne alas wc-istuimesta. Tämän jälkeen suorita esipesu, jonka jälkeen on vuorossa varsinainen pesu kuumalla vedellä (yli 60 astetta).

Vaippaihottuma

Vaippojen vaihto on oleellinen osa äitiyttä. Jos vauvasi vaippa on jatkuvasti märkä eikä vaippaa ole vaihdettu riittävän usein, tai jos vauvalla on ripuli tai allergia tiettyihin puhdistusaineisiin, voi tuloksena olla vaippaihottuma. Käytännössä tämä näkyy tulehtuneena ja punertavana ihona vauvasi takapuolessa. Seuraa näitä ohjeita hoitaaksesi vaippaihottuman kotona:

 • Vaihda vaippa säännöllisesti ja käytä tarvittaessa suurempaa vaippakokoa estääksesi hankauksen ja edistääksesi ihottuman paranemista
 • Puhdista vauvasi takapuoli vedellä jokaisen vaihtokerran jälkeen, mutta vältä saippuan käyttöä
 • Pyyhi vauva varovasti kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä - älä hankaa
 • Käytä terveydenhoitajan suosittelemaa voidetta tai salvaa vaippaihottuman hoitoon
 • Anna vauvasi levätä hetki ilman vaippaa saadakseen takapuolensa tuuletettua

Vauvan tervehdyttyä vaippaihottumasta on hyvä ottaa voiteen käyttö tavaksi ihottuman välttämiseksi jatkossa. Käytä voidetta kuitenkin säästeliäästi, jotta vaippa ei juutu kiinni takapuoleen.