332 TODDLERS GUIDE TO HANDWASHING 740X400

Käsienpesu on yksinkertainen mutta tehokas tapa pitää sinut ja lapsesi terveenä. Terveellisen käsienpesutavan omaksuminen lapsuudessa estää haitallisten bakteerien leviämisen ja auttaa sekä vauvaasi että koko perhettäsi pysymään terveenä.

Lapsesi kädet likaantuvat päivittäisissä leikeissä herkästi, sillä bakteereita esiintyy kaikkialla. Likaiset kädet ovat myös omiaan tartuttamaan tauteja, mutta onneksi säännöllinen käsienpesu tappaa bakteerit, joten leikki ja hauskanpito voivat jatkua!

Kun opetat (etenkin nuorille) lapsille käsienpesua, on erityisen tärkeää tehdä käsienpesusta hauskaa leikkiä ja palkita lapsi onnistuneesta suorituksesta.

Kaikki ihmiset pitävät kehujen saamisesta hyvin tehdystä työstä ja lapset eivät ole tässä poikkeus. Kehu ja rohkaise lastasi, sillä näin opetat häntä toistamaan käsienpesun kerta toisensa jälkeen ja pysymään samalla terveenä. Voit esimerkiksi merkitä lapsesi käsienpesukerrat hauskoilla tarroilla taulukkoon ja palkita hänet, kun tarroja on kertynyt hyvä määrä.

Sinun on hyvä näyttää käsihygienian tärkeys myös omalla esimerkilläsi, sillä lapsilla on tarkat silmät ja he huomaavat helposti jos unohdat pestä kätesi. Aina kun olette yhdessä, kerro syy miksi kädet tulee pestä. Pian huomaatkin, että lapsesi seuraa esimerkkiäsi ilman erikseen pyytämistä.

Voit tuntea olosi alussa hieman vaivaantuneeksi, mutta on tärkeää sisällyttää käsihygienian opetus päivärutiineihin elämän alusta alkaen. Näin voit pitää sekä lapsesi että perheesi terveenä.

Huolellinen käsienpesu vaatii kuitenkin muutakin kuin nopean saippuan hieronnan käsiin. Tässä näet oppaamme taaperoiden käsienpesuun.

Taaperoiden käsienpesu

Muista huolehtia taaperosi käsihygieniasta:

 • Ennen ruokailua 
 • Vessassa tai potalla käynnin jälkeen  
 • Ennen ruuanvalmistukseen osallistumista

Kun olette yhdessä keittiössä, näytä lapsellesi hyvää esimerkkiä ja pese aina kätesi ennen ruuanlaittoa.

Luonnollisesti on myös hyvä tapa opettaa lapsesi pesemään kädet aina ulkoilun jälkeen, sillä kuten hyvin tiedät, lapsesi pienet sormet ehtivät moniin likaisiin paikkoihin päivän aikana.

Yhdeksän askelta terveisiin käsiin

Tiesitkö, että pestäksesi kätesi huolellisesti sinun täytyy hangata käsiäsi yhteen saippuan ja juoksevan veden avulla vähintään 20 sekuntia? Hyvä keino opettaa tämä lapsellesi on tehdä käsienpesusta hauska tapa - voitte vaikkapa laulaa syntymäpäivälaulun kahdesti käsienpesun aikana! Pesun aikana näytä kuinka kädet pestään ja anna lapsesi tehdä sama perässä. Pian taaperosi onkin jo muistuttamassa sinua itseäsi käsien puhtaudesta!

Iloinen tapa pestä kädet

 1. Kastele kädet puhtaalla haalealla vedellä
 2. Hiero pieni määrä saippuaa käsiisi
 3. Hankaa käsiäsi yhteen (veden ulkopuolella)
 4. Hankaa sormiasi, peukaloitasi ja sormenvälejäsi
 5. Hankaa kynsiäsi kämmeniin
 6. Hankaa kämmenselkiä
 7. Huuhtele puhtaan juoksevan veden alla
 8. Kuivaa puhtaalla pyyhkeellä tai talouspaperilla
 9. Kehu lastasi käsien pesemisestä. Muista sanonta "palkittu teko on toistettu teko".

Vaikka lapsen käsienpesu ei aina menisi täysin mallikkaasti, muista että olet opettamassa lapsellesi elintärkeää taitoa joka pitää hänet terveenä elämänsä loppuun saakka.

Valitettavasti joka vuosi tuhansia ihmisiä - enimmäkseen kehitysmaiden lapsia ja muita haavoittuvaisia - kuolee tauteihin jotka olisi pystytty estämään hyvällä käsihygienialla. Opeta siis lapsesi terveelle polulle alusta alkaen - sillä voi olla suuremmat vaikutukset kuin uskotkaan.