343 School

Yksi asia minkä tulet huomaamaan lapsesi aloittaessa koulun, esikoulun tai päivähoidon on, että lapsesi vaikuttaa voivan kehnosti vähän väliä.

Mutta älä huolestu. Kouluun palaaminen on jännittävää aikaa lapsellesi ja hän tulee oppimaan uusia asioita ja tapaamaan jälleen kavereitaan. Asian haittapuoli on, että sairauksia aiheuttavat bakteerit leviävät kouluympäristössä erittäin helposti - joten on todennäköistä, että jotkut taudeista tarttuvat myös sinun lapseesi.

Rokotukset estävät lastasi saamasta kaikista vakavimpia tartuntatauteja. Kun lapsesi on kertaalleen rokotettu tiettyä tautia vastaan, hänen kehonsa pystyy taistelemaan tätä tautia vastaan tehokkaammin kuin ilman rokotusta. Puhu terveydenhoitajan kanssa ja varmista, että lapsesi on saanut kaikki tarvittavat rokotukset.

Käsienpesu

Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta käsienpesu saippualla ja vedellä on yksi parhaista keinoista estää bakteerien ja virusten leviäminen. Opeta lapsesi pesemään kätensä:

 • Ennen ruokailua
 • Vessakäyntien jälkeen
 • Lemmikin tai eläimen kanssa leikkimisen jälkeen
 • Yskimisen, aivastuksen tai nenän niistämisen jälkeen 
 • Likaisiin asioihin koskemisen jälkeen (esim. pureskellut lyijykynät, käytetyt nenäliinat, jne)
 • Aina kun kädet vaikuttavat likaisilta 

Lapsesi aloittaessa koulun, esikoulun tai päivähoidon ensimmäistä kertaa, tutustukaa kouluun yhdessä, jotta voit näyttää missä lapsesi voi pestä kätensä.

Nenäliinojen käyttö

Bakteerit ja virukset voivat levitä ilmateitse yskinnän ja aivastelun mukana. Kannusta lastasi käyttämään nenäliinaa yskimiseen, aivasteluun tai vuotavaan nenään, ja tämän jälkeen laittamaan nenäliinan roskikseen ja pesemään kädet välittömästi hygienisella saippualla.

Jos lapsellasi ei satu olemaan nenäliinoja mukana, kannusta häntä yskimään tai aivastamaan kyynärpäähän tai olkavarteen.

Pidä lapsesi kotona sairastelun aikana

Jos lapsesi on sairaana eikä voi osallistua koulun aktiviteetteihin, tai lapsellasi on tietty sairaus kuten vesirokko, on parempi pitää hänet poissa koulusta. Tämä estää bakteerien ja virusten leviämisen muihin lapsiin ja edistää lapsesi paranemista. Poissaolot kannattaa varmistaa koulun, esikoulun tai päiväkodin kanssa etukäteen.

Ensiapu kotona

Lapsesi kasvaessa ja alkaessa tutkia maailmaa, hän tulee mitä todennäköisemmin saamaan muutamia naarmuja ja haavoja. Pidä ensiapupakkaus kotonasi hoitaaksesi haavat ja naarmut. Ensiapupakkauksen tulisi sisältää ainakin:

 • Laastareita ja ensiapusiteitä
 • Suojakäsineet
 • Antiseptistä ihonpuhdisteliuosta
 • Antiseptistä voidetta
 • Hakaneuloja ja sakset
 • Hypoallergeenista teippiä ja sideharsoa

Hoida vammat mahdollisimman pian.

Pese kätesi hygienisellä saippualla (esim. Dettol Nestemäisellä käsisaippualla) ja puhdista haava ihonpuhdisteliuoksella tai laimennetulla antiseptisellä nesteellä. Haavan kuivuttua peitä se laastarilla tai steriilillä peitteellä ja pese kätesi uudelleen.

Jos lapsesi haava vaikuttaa vakavalta, älä pyri hoitamaan sitä omin avuin. Soita 112 ja kerro tapaturmasta tai vie lapsesi terveyskeskukseen.