334 HEALTHY FEEDING

Kuten jokainen vanhempi tietää, hyvä ruokavalio on ehdottoman tärkeä osa lapsen fyysistä ja kognitiivista kehitystä. Lapsen terveellinen ruokinta on myös paljon muuta kuin pelkän ravinnon tarjoamista, sillä yksinkertaisilla hygieniavinkeillä varmistat, että lapsesi saa ravintonsa turvallisessa muodossa.

Vauvasi vastustuskyky on vasta kehittymässä ja hän on erittäin altis kaikenlaisille pöpöille, joita vastaan vanhemmilla lapsilla on jo immuniteetti.

Meillä on sinulle muutamia vinkkejä pitääksesi lapsesi ruokinnan terveellisenä. Vaikka emme voi luvata tekevämme lapsesi ruokinnasta yhtään helpompaa, voimme tehdä siitä turvallisempaa.

  1. Pese lapsesi kädet, sillä se on hyvä tapa meille kaikille ennen ruokailua välttääksemme vatsapöpöt ja sairastelun
  2. Jos ruokit lastasi tuttipullosta, on erittäin tärkeää että desinfioit ruokintapullot huolellisesti kunnes vauvasi on noin 12 kuukautta vanha. Ennen sterilointia varmista, että pullot ovat puhtaita ja liattomia. Steriloi ne sitten käyttämällä sterilointinestettä tai mikroaaltouunissa käytettävää höyrykeitintä. Käyttäessäsi äidinmaidonkorviketta on tärkeää varmistaa, että pullossa käytettävä vesi on ehdottoman puhdasta. Vesi tulee keittää huolellisesti bakteerien tappamiseksi.
  3. Kun lapsesi on viimein alkanut syödä kiinteää ruokaa, on tärkeää varmistaa että ruoka on kypsennetty huolellisesti ja että se on valmistettu hygienisessa ympäristössä.

Kolme vinkkiä ruokailun hygienian parantamiseksi:

  • Pese kätesi ennen ruuanvalmistusta. Näin varmistat, ettei käsistäsi leviä haitallisia bakteereita itse ruokaan.
  • Varmista, että keittiön pinnat ovat hygienisesti puhtaita laittaessasi ruokaa.  
  • Käytä puhdasta liinaa tai sientä. Liinat voivat kantaa haitallisia bakteereita, joten pese ne 60°C asteessa tappaaksesi bakteerit. Jos liinasi tai sienesi ei ole hygienisesti puhdas, voit tartuttaa keittiösi pinnat tuhansilla bakteereilla!

Lasten syöttötuolit ovat erittäin alttiita bakteereille lasten ollessa nuoria. Kuten kaikki nuorten lasten vanhemmat tietävät, syöttäessäsi lastasi ruokaa lentelee kaikkialle, joten tuolin pitäminen puhtaana on tärkeää vauvasi terveyden kannalta. Puhdista tuoli huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen ja poista siihen tarttuneet ruuantähteet. Voit myös harkita syöttötuolin desinfioimista, mikä tappaa 99.9% kaikista bakteereista ja viruksista. Tämä auttaa pitämään lapsesi syöttötuolin hygienisesti puhtaana.