Handwashadvice740x400

Säännöllinen käsienpesu on tärkein yksittäinen hygieniateko taistellessasi vatsatauteja, kuumetta, flunssaa ja muita vakavia terveysongelmia aiheuttavia bakteereja ja viruksia vastaan.

Mutta silti ihmiset eivät pese käsiään silloin kun heidän tulisi...

Tässä näet kuusi yleistä tekosyytä käsien pesemättä jättämiselle (ja miksi ne eivät ole totta).

En ole käynyt missään

Vaikka olisit ollut kotonasi koko aamun, käsiisi on tarttunut bakteereja tietämättäsi. Tiesitkö, että bakteerit voivat selviytyä kovilla pinnoilla muutamista tunneista jopa useisiin kuukausiin? Tämän vuoksi puhelinten näppäimistöt, ovenkahvat, kaukosäätimet ja muut ihmisten usein koskettamat pinnat voivat olla hotspotteja bakteerien leviämiselle.

Kädet eivät näytä likaisilta

Lika voi kantaa mukanaan kaikenlaisia bakteereja, joten on aina hyvä idea pestä kädet niiden näyttäessä likaisilta. Mutta entä ne pienet mikroskooppiset organismit, joita et voi nähdä silmillä?

Käsiimme tarttuu bakteereita kaikkien arkiaskareiden yhteydessä ja etenkin WC-käyntien ja ruuanvalmistuksen aikana. Tästä syystä on tärkeää tietää milloin kädet on hyvä pestä, ja kuinka ne tulee pestä oikeaoppisesti.

Olen liian kiireinen

Oletko kiireessä? Käsien pesemättä jättäminen etenkin WC-käyntien jälkeen voi maksaa sinulle paljon enemmän. Pelkästään pohjoismaissa tautien aiheuttamat poissaolot maksavat työnantajille miljoonia euroja vuosittain.

Esimerkiksi norovirus aiheuttaa keskimäärin neljä sairaspäivää ja se on yksi suurimmista sairastelun ja ripulin aiheuttajista. Tauti leviää infektion saaneelta ihmiseltä esimerkiksi kätellessä.

Unohdin...

Kaiken kiireen keskellä voi olla helppoa unohtaa käsienpesu, joten pyri tekemään siitä rutiini, jolloin se muotoutuu tavaksi. Jätä itsellesi muistilappu, piirrä käteesi, aseta puhelimeesi hälytys, tai kirjoita tämä lista paperille kunnes muistat sen ulkoa:

Pese kädet ennen:

  • Syömistä tai ruuanlaittoa
  • Laastarin laittoa tai lääkkeiden antamista
  • Vauvan tai imeväisen noutoa
  • Vaipanvaihtoa

Pese kädet jälkeen:

  • Elintarvikkeiden käsittelyn
  • Vaipanvaihdon tai WC-käynnin
  • Kehon nesteiden kontaktin (veri, sylki, oksennus, jne.)
  • Lemmikkieläinten ja muiden eläinten tapaamisen
  • Roskakorin tyhjennyksen
  • Puutarhassa olemisen

Muista pestä kätesi aina kun ne näyttävät likaisilta tai jos perheenjäsenesi on sairaana.

Vettä ja saippuaa ei ole saatavilla

Oletko ulkona tai menossa? On hyvä idea pitää mukanasi Dettol Desinfioivaa Käsihuuhdetta, joka tappaa 99.9% bakteereista ja viruksista. Kätevää, jos olet aloittamassa ruokailun tai olet ollut julkisessa liikennevälineessä.

Bakteerit ovat hyväksi immuniteettijärjestelmälle

Totta - tietyt infektiot stimuloivat immuunijärjestelmäämme ja ehkäisevät meitä sairastumasta samaan tautiin uudelleen. Tämä ei kuitenkaan pidä aina paikkaansa (esim. ruokamyrkytys). Yleinen altistuminen bakteereille ei myöskään suojaa meitä tietyiltä sairauksilta.

Kohtaamme päivittäin miljardeja mikro-organismeja, mutta vain harvat niistä ovat erittäin vakavia terveydelle. Pysyäksesi turvassa, pese kätesi säännöllisesti.