Virtsatieinfektiot

4212 UTI

Virtsatieinfektiot ovat hyvin yleisiä ja niillä on taipumus tarttua etenkin naisiin. Ne voivat olla varsin kivuliaita, mutta paranevat yleensä itsestään muutamassa päivässä. Joissakin tapauksissa antibiooteista voi olla apua hoidossa.

Lue lisää virtsatieinfektioista, niiden aiheuttajista ja opi kuinka voit ehkäistä kivuliaat WC-käynnit.

Aiheuttajat

Virtsatie on yhteinen kutsumanimi kehosi osille, jotka muodostavat ja poistavat virtsaa. Näihin sisältyvät munuaiset, virtsanjohtimet, virtsarakko ja virtsaputki.

Virtsatieinfektiossa yksi tai useampi edellämainituista kehosi osista tulehtuu. Yleensä tulehdus saa alkunsa haitallisten bakteerien pääsystä virtsaputkeen, mutta joissakin tapauksissa virtsatieinfektio voi johtua myös bakteereista verenkierrossa. Virtsarakontulehdusta kutsutaan kystiitiksi ja virtsaputkentulehdusta uretriitiksi.

Virtsatieinfektio ei ole sukupuolitauti, mutta naiset voivat huomata sukupuoliyhdynnän aiheuttaman ärsytyksen toisinaan aiheuttavan tulehduksen. Miehillä virtsatieinfektiot aiheutuvat virtsaputken kavenemisesta, aiemmasta sukupuolitaudista, virtsatiekivestä tai eturauhasongelmista.

Oireet

Virtsatieinfektion oireita ovat:

  • Kipu tai polttava tunne virtsatessa
  • Yllättävä virtsaamisen tarve (pidättely hankalaa)
  • Selkä- tai vatsakivut
  • Epämiellyttävä virtsan haju
  • Yleinen heikkovointisuus

Edellämainitut oireet ovat melko tavallisia ja hälvenevät yleensä muutaman päivän sisällä. On kuitenkin hyvä olla yhteydessä lääkäriin mikäli olet raskaana, sinulla on diabetes, kuumetta tai oireet pahenevat yllättäen.

Virtsatieinfektion hoitoon määrätään usein antibioottikuuri, mutta on hyvä huolehtia seuraavista asioista välttääksesi infektion jatkossa:

Ehkäisyvinkit

Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastasi

Käy suihkussa tai kylvyssä päivittäin, pese sukupuolielimesi ja pyyhi vain edestä taaksepäin WC:ssä käydessäsi. Useimmat virtsatieinfektiot johtuvat ulostebakteerien pääsystä virtsaputkeen.

Älä pidättele

Käy WC:ssä heti kun tunnet virtsaamisen tarvetta.

Tyhjennä virtsarakkosi seksin harrastamisen jälkeen.

Tämä auttaa poistamaan bakteereita virtsarakosta.

Vältä ummetusta

Sisällytä riittävästi kuituja ruokavalioosi ja juo vettä säännöllisesti pysyäksesi terveenä.

Juo karpalomehua

Karpalomehu ja -kapselit ovat luonnollinen tapa tehostaa puolustuskykyäsi virtsatieinfektioita vastaan.

61 HEALTHY HANDS

Terveelliset kädet

Kädet ovat henkilökohtaisen hygienian kriittisin osa. Lukemalla kattavan oppaamme pidät kätesi terveenä ja suojelet itseäsi ja muita perheenjäseniä taudeilta.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Terve iho

Ihomme toimii esteenä infektioille. Henkilökohtainen hygienia auttaa suojelemaan terveellistä ihoa ja käsienpesu on yksi helpoimmista keinoista suojata itseämme bakteereja vastaan.

Sivun alkuun