Sikainfluenssa (H1N1)

4211 H1N1

Jos et ole aikaisemmin kuullut H1N1-influenssasta, ehkäpä tunnet taudin sen toisella nimellä: sikainfluenssa. Tauti sai aikoinaan nimensä, koska se muistutti kovasti sikojen kantamaa samantapaista influenssavirusta.

Sikainfluenssasta muodostui pandemia vuonna 2009 Meksikossa ja sen jälkeen tauti levisi maailmanlaajuisesti. Onneksi H1N1 ei ollut kuitenkaan yhtä vakava kuin ensin odotettiin, ja vuonna 2010 Maailman terveysjärjestö julistikin pandemian olevan jo ohi.

Sikainfluenssan riski ei ole kuitenkaan vielä ohi. H1N1 on edelleen yksi yleisimmistä influenssakannoista ja se tartuttaa edelleen etenkin riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, kuten vanhuksia, raskaana olevia naisia, sekä sydän-, keuhko-, munuais- ja maksataudeista kärsiviä ihmisiä.

Aiheuttajat

Sikainfluenssa leviää samalla tavalla kuin kausittainen flunssa - olemalla suorassa kontaktissa tautiin sairastuneen kanssa, hengittämällä tautiin sairastuneen aivastamia tai yskimiä saastuneita vesihiukkasia, tai koskettamalla tautiin sairastuneen saastuttamia kodin pintoja.

Influenssan itämisaika on 4-6 päivää. Aikuiset voivat tartuttaa tautia jo päivää ennen oireiden ilmenemistä, joten voit tietämättäsi tartuttaa sikainfluenssan toisiin ihmisiin.

Entä kuinka kauan influenssa tarttuu? Aikuisilla tartunta leviää viidestä seitsemään päivään ja lapsilla jopa kaksi viikkoa.

Oireet

Sikainfluenssan oireita ovat:

  • Lihaskivut
  • Väsymys
  • Kurkkukipu
  • Yskä
  • Kuume
  • Vuotava nenä
  • Ripuli tai oksentelu
  • Päänsärky
  • Hengenahdistus

Ehkäisyvinkit

Huolehdi rokotuksesta.

Hankkimalla rokotteen kausittaista influenssaa vastaan saat samalla myös vastustuskyvyn H1N1-influenssalle. Etenkin riskiryhmiin kuuluvien ja raskaana olevien naisten tulisi ottaa rokote. Pyydä lisätietoa paikallisesta terveyskeskuksesta.

Pese kätesi säännöllisesti

Käsihygieniasta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää infektion leviämisen estämiseksi. Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, käytä desinfioivaa käsihuuhdetta.

Käytä nenäliinoja

Peitä nenäsi ja suusi aina nenäliinalla aivastaessasi, ja heitä likainen nenäliina suoraan roskikseen. Jos sinulla ei ole nenäliinoja mukanasi, pyri aivastamaan käsien sijasta kyynärtaipeeseen.

Puhdista ja desinfioi usein kosketetut pinnat

Influenssavirus voi selviytyä erilaisilla pinnoilla jopa 48 tuntia, joten on erittäin tärkeää puhdistaa ja desinfioida usein kosketetut pinnat kuten ovenkahvat, keittiön työtasot, katkaisijat, jne.

Vältä kontaktia.

Vältä influenssaan sairastuneita ihmisiä, ja mikäli saat tartunnan itse, vältä muiden ihmisten tapaamista.

Jos olet huolissasi sikainfluenssasta, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriisi.

Tarua ja totta

"Terveet ihmiset eivät voi saada sikainfluenssatartuntaa."

Myös terveet ihmiset voivat saada sikainfluenssatartunnan iästä riippumatta, joskin riskiryhmässä H1N1-infektiolle ovat vanhukset ja raskaana olevat naiset.

"Jos sinulla on kuumetta ja influenssan kaltaisia oireita, sinulla on sikainfluenssa."

Kausittaisen influenssan ja sikainfluenssan oireet ovat hyvin samantyyppisiä, mutta joillakin ihmisillä sikainfluenssa ei johda edes kuumeeseen. Älä oleta pahinta - ole yhteydessä lääkäriisi jos olet huolestunut.

61 HEALTHY HANDS

Terveelliset kädet

Kädet ovat henkilökohtaisen hygienian kriittisin osa. Lukemalla kattavan oppaamme pidät kätesi terveenä ja suojelet itseäsi ja muita perheenjäseniä taudeilta.

511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Kodin hygienian hotspotit

Selvitä, missä kotisi ei-toivotut bakteerit piileksivät kätevän ohjeemme avulla.

Sivun alkuun