Stafylokokki-infektio ja ihon hygienia

Lue lisää tästä yleisestä ihotulehduksesta ja opi ehkäisemään se hyvän hygienian avulla.

425 STAPH

Me kaikki haluamme ihomme näyttävän terveeltä, sillä terve iho antaa meille hyvän itsetunnon tavatessamme muita ihmisiä. Mutta tiesitkö, että riippumatta kuinka puhtaalta ja terveeltä ihosi näyttää ja tuntuu, se kantaa silti mukanaan monentyyppisiä mikro-organismeja? Yksi yleisimmistä on stafylokokki.

Suurimman osan ajasta stafylokokki ei aiheuta ihollesi harmia, mutta tunkeutuessaan syvemmälle ihoon se voi aiheuttaa bakteeri-infektion, joka tunnetaan myös nimellä stafylokokki-infektio. Se voidaan yleensä hoitaa antibioottisilla voiteilla tai tableteilla, mutta jotkin stafylokokki-infektiot (kuten MRSA:n aiheuttama) ovat antibiooteille vastustuskykyisiä ja tämän vuoksi vaikeampia hoitaa.

Aiheuttajat

Stafylokokki voi levitä ilman ja pölyn mukana, ihokontaktissa, tai saastuneita pintoja koskettamalla. Ihosi suojelee sinua luonnostaan bakteereita vastaan, mutta haavoittuessaan ihosi voi päästää stafylokokin läpi ja seurauksena on stafylokokki-infektio. Nämä tartunnat voidaan jakaa kahteen ryhmään: 

  • Ihon ja pehmytkudoksen infektiot. Nämä ovat lieviä infektioita, sillä bakteerit tulehduttavat vain haavan ympärillä olevan iho-alueen.
  • Tunkeutuvat infektiot, joissa bakteerit etenevät verenkiertoon ja sitä kautta luihin, keuhkoihin ja sydämeen. Tunkeutuvilla infektioilla voi olla vakavia ja jopa hengenvaarallisia seurauksia.

Oireet

Yleisimpien ihon ja pehmyskudoksen stafylokokki-infektioiden oireita ovat:

Paiseet - kivuliaita ja punertavia kyhmyjä ihossa, joista voi valua kellertävää mätää paiseen keskeltä. Paiseen puristaminen voi edesauttaa tulehtumista, joten on parempi jättää paise rauhaan ja antaa sen kuivua.

Märkärupi - esiintyy enimmäkseen lapsilla ja on erittäin herkästi leviävä. Ilmenee haavoina, jotka voivat revetä ja jättävät keltaruskean kuoren, tai suurina nestettä täynnä olevina ja kivuttomina rakkuloina. Näiden raapiminen edistää bakteerien leviämistä.

Selluliitti - ihonalainen bakteeritulehdus, joka aiheuttaa punertavan, kivuliaan ja turvonneen rakkulan. Voit myös tuntea olosi pahoinvoivaksi ja viluiseksi.

Vastasyntyneen kesivä ihottuma - esiintyy lähinnä vauvoilla ja alle viisi vuotta vanhoilla lapsilla laajamittaisena ihon rakkulointina, joka näyttää siltä kuin iholle olisi kaadettu kiehuvaa vettä. Vauvoilla oireisiin kuuluvat myös korkea kuume ja kuoriutuva iho.

Jos sinulla ilmenee edellämainittuja oireita, ota yhteyttä lääkäriisi, sillä tarvitset antibioottikuurin tulehduksen hoitamiseksi.

Ehkäisyvinkit

Käsien pesu

Pese kätesi säännöllisesti saippualla ja vedellä - etenkin vessakäyntien jälkeen ja ennen ruokailua.

Ihon puhdistus

Käy suihkussa tai kylvyssä päivittäin pitääksesi ihosi puhtaana ja terveenä.

Haavojen ja viiltojen suojaaminen

Jos sinulla on haava tai viilto ihossasi, puhdista ja peitä se laastarilla tai siteellä estääksesi lian ja bakteerien pääsyn haavaan. Vaihda peite säännöllisesti puhtaaseen ja varmista, että peset kätesi ennen ja jälkeen toimenpidettä estääksesi tulehduksen leviämisen.

Tarua ja totta

"Ihoallergiasta kärsivät ihmiset saavat stafylokokki-infektion todennäköisemmin."

Totta.

Ihoallergioista kuten ekseemasta kärsivät ihmiset ovat alttiimpia ihoinfektioille ja etenkin stafylokokille, koska allergikon immuunijärjestelmä keskittyy enemmän allergian hoitoon kuin tulehduksia vastaan taisteluun. Ekseemasta kärsivät allergikot myös raapivat ihoaan todennäköisemmin, mikä voi vahingoittaa ihoa yhä enemmän ja jättää avohaavoja.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Terve iho

Ihomme toimii esteenä infektioille. Henkilökohtainen hygienia auttaa suojelemaan terveellistä ihoa ja käsienpesu on yksi helpoimmista keinoista suojata itseämme bakteereja vastaan.

426 SKIN INFECTIONS

Ihoinfektiot

Vaikka ihosi olisi kuinka puhdas ja terve, voit silti saada ihoinfektion. Lue lisää ihoinfektioiden oireista ja opi kuinka voit hoitaa niitä.

Sivun alkuun