Ihoinfektiot

426 SKIN INFECTIONS

Ihoinfektioita ilmaantuu haitallisten bakteerien, sienten ja virusten löytäessä tiensä ihon sisälle haavojen ja haavautumien kautta. Monet ihoinfektiot paranevat ilman reseptiä ostettavilla lääkevoiteilla, mutta joskus hoitoon tarvitaan myös antibiotteja.

Lue lisää ihoinfektioiden aiheuttajista ja oireista, sekä opi kuinka voit pitää ihosi helposti puhtaana ja terveenä.

Aiheuttajat

Ihoinfektioista voi yleensä syyttää bakteereja, sieniä ja viruksia. Ne voivat levitä ihmisestä toiseen ihokontaktin välityksellä, tai kotona ollessa käsien, vaatteiden, lemmikkien, ruuan ja huonekalujen välityksellä.

Ihoinfektioita on olemassa useaa eri tyyppiä ja infektion tyyppi riippuu sen tartuttaneesta mikro-organismista. Yleisiä ihoinfektioiden tyyppejä ovat:

Paiseet

Paise on punertava ja kivulias kyhmy iholla ja kehittyy useimmiten kaulaan, kasvoihin, kainaloon tai pakaroihin.

Selluliitti

Selluliitti on syvällä ihossa (verinahassa) esiintyvä bakteeri-infektio ja ihonalainen rasvakerros.

Silsa

Silsa on sieniperäinen infektio, jota esiintyy usein paljailla ihoalueilla kuten jaloissa, käsissä tai kasvoissa. Silsa aiheuttaa rinkulanmuotoisen ja punertavan ihottuman.

Jalkasieni

Jalkasieni on sieniperäinen infektio, joka aiheuttaa tyypillisesti kutiavaa, polttelevaa, suomuista ja murtunutta ihoa varpaittesi väleissä.

Oireet

Ihoinfektion oireet riippuvat infektiotyypistä, mutta yleisiä oireita ovat mm:

  • Rakkulat
  • Kutiava iho
  • Haavaumat
  • Kipu
  • Polttelu
  • Sekä
  • Ihottuma

Jos sinulla on edellämainittuja oireita, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriisi neuvojen saamiseksi. Voit tarvita antibioottikuurin ihoinfektion hoitamiseksi ennen kuin tulehdus pahenee.

Ehkäisyvinkit

Muista pestä kätesi.

Ihoinfektiot ovat erittäin helposti tarttuvia, joten muista pestä kätesi säännöllisesti saippualla ja vedellä. Jos olet ulkona tai menossa, kokeile Dettol Desinfioivaa Käsihuuhdetta, joka tappaa 99.9% kaikista bakteereista ja viruksista.

Käy suihkussa tai kylvyssä säännöllisesti

Infektioita voi ilmestyä kaikkialle ihoosi, joten pese itsesi huolellisesti päivittäin poistaaksesi haitalliset bakteerit.

Älä jaa

Jos perheenjäsenelläsi on ihoinfektio, pese huolellisesti kaikki hänen koskettamansa tavarat (kuten vuodevaatteet, pyyhkeet, kupit ja aterimet) ennen kuin käytät niitä itse.

Kuivata

Vaihda märät ja hikiset vaatteet nopeasti puhtaisiin ja kuivata itsesi vähentääksesi sieniperäisten infektioiden tarttumista. Muista myös käyttää sandaaleita tai flip-flopeja yleisissä puku- ja pesuhuoneissa.

Ensiapu

Bakteerit tarttuvat helposti haavojen ja naarmujen kautta, joten puhdista haavat ja peitä ne laastarilla tai siteellä estääksesi lian ja itiöiden sisäänpääsyn.

Tarua ja totta

"Vain urheilijat voivat saada jalkasienen."

Tämä ei pidä paikkaansa. Jalkasieni (eng. Athlete's foot) sai nimensä, koska infektion aiheuttavaa sientä esiintyy usein urheilijoiden käyttämissä puku- ja kylpyhuoneissa, sekä kuntosaleilla. Kuka tahansa voi saada jalkasienen - eivät pelkästään urheilijat.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Terve iho

Ihomme toimii esteenä infektioille. Henkilökohtainen hygienia auttaa suojelemaan terveellistä ihoa ja käsienpesu on yksi helpoimmista keinoista suojata itseämme bakteereja vastaan.

61 HEALTHY HANDS

Terveelliset kädet

Kädet ovat henkilökohtaisen hygienian kriittisin osa. Lukemalla kattavan oppaamme pidät kätesi terveenä ja suojelet itseäsi ja muita perheenjäseniä taudeilta.

44 FIRST AID AND WOUND CARE

Ensiapu ja haavanhoito

Yksinkertainen opas ensiaputaitoihin ja haavanhoidon hygieniaan, jotta voit pitää haavat ja naarmut puhtaana infektioilta.

Sivun alkuun