Enterorokko

4216 HAND FOOT AND MOUTH

Enterorokko on erittäin herkästi tarttuva virusperäinen infektio, joka tartuttaa enimmäkseen alle 10-vuotiaita lapsia. Vaikka tauti voi olla lapsellesi epämiellyttävä, ei se yleensä aiheuta vakavaa terveydellistä vaaraa. Aasiassa ja Tyynen Valtameren alueella on kuitenkin todettu enterorokon muunnelmaa, joka on aiheuttanut hengenvaarallista aivokuumetta.

Enterorokon esiintyminen aikuisilla on harvinaista, mutta tarttuessaan aikuisiin sen oireet voivat olla hyvin epämieluisat. Koska tauti on helposti tarttuva, on suositeltavaa välttää ihmisiä kunnes tartunnan saanut henkilö on jälleen terve.

Aiheuttajat

Enterorokkoa aiheuttavat useat eri enterovirukset, joita esiintyy tartunnan saaneiden ihmisten nenä- ja kurkkueritteissä, rakkuloiden nesteessä, sekä ulosteissa.

Tartunnan saanut henkilö voi levittää tautia aivastelemalla ja yskimällä, jolloin hengitysilmaan tai kodin pinnoille ajautuneet pisarat voivat tartuttaa toisen ihmisen. Tartunnan saanut voi myös levittää tautia jättämällä kätensä pesemättä WC-käyntien jälkeen ja koskemalla sitten kodin pintoihin tai yhteisiin ruokiin.

Enterorokko voi levitä helposti edenkin päiväkodeissa, joissa suuri joukko lapsia tarvitsee käydä potalla tai saada puhtaan vaipan. Jos lapsesi on hoidossa päiväkodissa, varmista että hoitopaikassa pidetään hyvää huolta hygieniasta kaikkina aikoina.

Oireet

Enterorokon tyypillisiä oireita ovat:

  • Kuume
  • Yleinen heikkovointisuus
  • Kutiamattomat punaiset näpyt tai pienet nestettä täynnä olevat näpyt käsissä ja jaloissa. Näitä voi myös esiintyä polvissa, kyynärpäissä ja nivusissa, ja joskus ne kehittyvät kivuliaiksi rakkuloiksi.
  • Ruokahalun puute
  • Kivuliaat rakkulat suussa

Yksi enterorokon yleisistä komplikaatioista on nestehukka, joten on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Ehkäisyvinkit

Pese aina kätesi (ja lapsesi kädet).

Pese kätesi huolellisesti WC-käyntien ja vaipan vaihtojen jälkeen, tai ennen ruuanvalmistusta ja ruokailua. Jos saippuaa ja vettä ei ole käytettävissä, käytä desinfioivaa käsihuuhdetta.

Vältä lähikontaktia infektion saaneiden kanssa

Koska enterorokko on erittäin herkästi tarttuva tauti, on parasta välttää sitä sairastavia ihmisiä.

Puhdista ja desinfioi saastuneet pinnat

sisältäen lapsesi lelut ja tutit.

Pese pyykki hygienisesti

Jos epäilet vuodevaatteiden, vaatteiden tai pyyhkeiden olleen kontaktissa tarttuneen henkilön sylkeen, rakkulanesteisiin tai ulosteisiin, pese ne kuumalla vedellä.

Tarua ja totta

"Enterorokko on sama kuin suu- ja sorkkatauti."

Tämä ei pidä paikkaansa. Suu- ja sorkkatauti tarttuu vain nautakarjaan, lampaisiin ja sikoihin, eikä ihminen voi saada enterorokkoa eläimiltä.

"Kertaalleen enterorokon sairastanut ei voi saada tautia uudelleen."

Enterorokon sairastanut tulee olemaan immuuni tartunnan aiheuttaneelle viruskannalle, mutta on mahdollista sairastua enterorokkoon toistamiseen saamalla tartunnan toisesta viruskannasta.

511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Kodin hygienian hotspotit

Selvitä, missä kotisi ei-toivotut bakteerit piileksivät kätevän ohjeemme avulla.

55 LAUNDRY 740X400

Terveellinen pyykinpesu

Matala lämpötila voi jättää pyykkiä pestessä vaatteisiin bakteereita. Lue, kuinka voit pitää pyykkisi terveellisenä myös matalissa lämpötiloissa.

Sivun alkuun