Ruokamyrkytys

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Ruokamyrkytys johtuu useimmiten bakteerien tai virusten pilaaman ruuan syömisestä. Ruokamyrkytyksellä voi olla epämukavia oireita, mutta useimmiten lääkinnällistä hoitoa ei tarvita. Oireet paranevat normaalisti yhdessä tai kahdessa päivässä nauttimalla runsaasti nesteitä, huolehtimalla käsihygieniasta ja syömällä kevyitä aterioita.

Ruokamyrkytys aiheutuu haitallisten bakteerien kuten kampylobakteerin, salmonellan tai kolibakteerin pilaaman ruuan syönnistä. Etenkin kypsentämättömät raaka-aineet kuten liha, kana, kananmunat ja kala sisältävät suuren määrän itiöitä, jotka leviävät helposti muihin ruokiin ja keittiön pintoihin mm. likaisten käsien, keittovälineiden, hanojen ja leikkuulautojen välityksellä. Pinnalta toiselle leviävät saastuneet itiöt aiheuttavat lähes 40% kaikista ruokamyrkytyksistä. Ruoka-aineita käsitellessä onkin hyvä muistaa seuraavat asiat: itiöiden leviäminen, puhdistus, kypsennys ja viilentäminen.

Aiheuttajat

Kampylobakteeri, salmonella, listeria, kolibakteeri ja norovirus ovat yleisimpiä syitä ruokamyrkytyksiin.

Yleisimpiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia ovat:

  • Kypsentämättömät ja osittain raa'at elintarvikkeet (etenkin kana, sianliha, hampurilaiset, makkarat ja kebabit)
  • Viimeisen käyttöpäivän jälkeen syödyt tai lämpimässä olleet ruuat
  • Ripulia tai oksennustautia sairastavan ihmisen käsittelemien ruokien syönti
  • Ristikontaminaatio (bakteerit leviävät yhdestä saastuneesta ruuasta toiseen)

Oireet

Riippuen bakteerityypistä, ruokamyrkytyksen oireet voivat alkaa 1-36 tunnin kuluessa saastuneen ruuan syömisestä.

Oireisiin voivat lukeutua:

  • Pahoinvointi
  • Oksentelu
  • Ripuli

Muita oireita voivat olla:

  • Vatsakrampit
  • Vatsakivut
  • Ruokahalun puute
  • Korkea kuume
  • Lihaskivut
  • Vilun tunne

Sairastuessasi vatsatautiin, muista juoda riittävästi nesteyttäviä juomia oksennuksen tai ripulin mukana menetettyjen mineraalien ja suolojen korvaamiseksi.

Pyri syömään kuten tavallisesti, mutta pienempiä ja kevyempiä annoksia. Vältä runsaasti maustettuja, suolaisia ja sokerisia ruokia.

Jos oireet kestävät yli kaksi päivää, tai jos kivut pahenevat, ota yhteyttä lääkäriisi.

Onneksi ruokamyrkytyksen ennaltaehkäisemiseksi on kuitenkin tehtävissä paljon. Seuraa ohjeitamme.

Ehkäisyvinkit

Puhdistaminen:

  • Huolehdi käsihygieniasta: muista pestä kätesi säännöllisesti saippualla ja vedellä etenkin vessakäyntien jälkeen, sekä ennen ruuan valmistusta ja ruokailua. Ulkona ja menossa ollessasi voit puhdistaa kätesi Dettol Desinfioivalla Käsihuuhteella, joka tappaa 99% bakteereista ja viruksista.
  • Puhdista ja desinfioi ruuanvalmistuksessa käytetyt pinnat: käytä desinfioivaa suihketta tai liinaa puhdistaaksesi ruuanvalmistuksessa likaantuneet keittiön pinnat. Tämä on erityisen tärkeää käsiteltyäsi raakaa lihaa, kalaa ja kananmunia. Ruuanvalmistuksessa käyttämäsi keittiövälineet, aterimet ja astiat voit puhdistaa kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.

Kypsennä ruoka perusteellisesti

  • Kypsentäessäsi lihaa on tärkeää varmistaa, että liha on läpikotaisesti kypsä ja että siitä valuva neste on kirkasta. Ruuantähteet tulee kuumentaa huolellisesti ja korkeintaan yhden kerran.

Viilennä, peitä ja jäähdytä kypsennetyt ruuat tunnin sisällä

  • Jos haluat nopeuttaa ruuan jäähtymistä, on hyvä jakaa suuri annos pienempiin annoksiin. Seuraa pakkausten ohjeita ruokien viilentämiseksi ja nauti ruuat ennen pakkauksiin merkittyä viimeistä käyttöpäivää.

Vältä ristikontaminaatiota

  • Muista pestä kätesi ennen ruuanvalmistusta ja välittömästi käsiteltyäsi raakoja materiaaleja. Kypsentämättömät raaka-aineet tulee käsitellä erillään kypsennetyistä ruoka-aineista, käyttäen erillisiä leikkuulautoja ja keittovälineitä. Älä koskaan varastoi kypsentämätöntä ruokaa kypsennetyn ruuan yläpuolella, sillä pisarat voivat saastuttaa kypsennetyn ruuan.
522 FOOD SAFETY 740X400

Elintarviketurvallisuus ja - hygienia

Tiesitkö, että suurin osa ruokamyrkytyksistä aiheutuu kodeissa huonon keittiöhygienian ansiosta? Opi ehkäisemään ruokamyrkytyksiä seuraamalla ohjeitamme hyvään elintarviketurvallisuuteen.

423 DIARRHOEA 444X240

Ripuli

Ripuli ei ole koskaan mukavaa, mutta sitä tapahtuu melko usein. Lue mitkä asiat aiheuttavat ripulia, mitkä ovat sen tyypilliset oireet ja kuinka voit ehkäistä bakteerien leviämisen kotonasi.

Sivun alkuun