Lintuinfluenssa

4213 BIRD FLU

Influenssaan voivat sairastua sekä ihmiset että eläimet. Kissoilla, koirilla, lehmillä, sioilla ja linnuilla on kaikilla omat influenssansa. Lintuinfluenssaa on todettu siipikarjalla (kanat, ankat, kalkkunat, hanhet), villeillä linnuilla ja jopa lemmikkilinnuilla, kuten undulaateilla ja papukaijoilla.

Lintuinfluenssaa on olemassa useaa eri tyyppiä ja useimmat näistä ovat harmittomia ihmisille. Joskus harvoin lintuinfluenssa kuitenkin tarttuu ihmisiin ja tällöin seuraukset voivat olla vakavia. Tartunta tapahtuu yleensä suoraan linnusta ihmiseen ja myös terveeltä vaikuttava lintu voi kantaa influenssaa ja muodostaa terveysriskin. Lue lisää lintuinfluenssan aiheuttajista ja oireista, ja opi kuinka voit ennaltaehkäistä tartunnan.

Aiheuttajat

Lintuinfluenssa leviää suorassa kontaktissa tartunnan saaneiden lintujen kanssa. Linnut voivat olla eläviä tai kuolleita ja tartunnan voi saada linnun ulosteista, lintujen aivastusten hengittämisestä, tai linnun teurastuksen, lihanleikkauksen ja valmistuksen aikana. Lintuinfluenssa ei yleensä leviä ihmisestä toiseen, vaan tartunta leviää lintujen tai niiden lihan kautta. Infektiolla voi olla ihmiselle vakavia seurauksia.

Lintuinfluenssan itämisaika on yleensä 2-8 päivää, mutta joskus jopa 17 päivää. Lintuinfluenssan itämisaika on pidempi kuin tavallisen kausi-influenssan itämisaika.

Entä kuinka kauan lintuinfluenssa tarttuu? Seitsemän päivää oireiden puhkeamisen jälkeen, tosin yleensä viiden päivän jälkeen tauti ei enää tartu.

Oireet

Lintuinfluenssan tyypillisiä oireita ovat:

  • Lihaskivut
  • Väsymys
  • Kuume
  • Yskä ja vuotava nenä
  • Joissakin tapauksissa verenvuoto ikenistä ja nenästä
  • Ripuli tai oksentelu
  • Päänsäryt
  • Hengenahdistus

Lintuinfluenssan oireet ovat hyvin samantyyppisiä verrattuna kausi-influenssaan (lukuun ottamatta verenvuotoa ikenistä ja nenästä), joten älä suoraan oleta sairastavasi lintuinfluenssaa mikäli sinulla on joitakin edellämainituista oireista. Jos olet huolissasi, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriisi.

Et voi tehdä juuri mitään lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi lintujen välillä, mutta on olemassa keinoja joilla voit suojata itseäsi ja perhettäsi.

Ehkäisyvinkit

Vältä suoraa kontaktia lintujen kanssa.

Pienentääksesi tartunnan riskiä infektioaallon aikana, älä vieraile eläinmarkkinoilla tai siipieläinfarmeilla. Vältä lintujen koskemista etenkin jos lintu vaikuttaa sairaalta tai kuolleelta.
 

Pese kätesi säännöllisesti.

Kuten minkä tahansa kausi-influenssan aikana, käsienpesu saippualla on erittäin tärkeää tautia levittävän bakteerin torjumiseksi. Jos päädyt kontaktiin lintujen tai niiden eritteiden kanssa, pese kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä.

Tarua ja totta

"Lintuinfluenssan voi saada syömällä tartunnan saanutta linnunlihaa."

Väite pitää paikkansa, mikäli lihaa ei ole kypsennetty riittävästi. Kypsentämällä lihan tai kananmunat huolellisesti voit kuitenkin tappaa lintuinfluenssaa aiheuttavat bakteerit, jolloin syönti on turvallista.

421 COLD AND FLU

Flunssa ja influenssa

Opi flunssan ja influessan oireet, niiden erot ja kuinka voit suojautua tauteja aiheuttavilta basilleilta huolehtimalla hygieniasta Dettolin tuotteiden avulla.

41 ABOUT GERMS AND ILLNESS PREVENTION 740X400

Bakteerien, virusten ja tautien torjunta

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää bakteereista ja viruksista, ja kuinka estää tauteja aiheuttavien bakteerien ja virusten leviäminen.

Sivun alkuun