Akne

427 ACNE

Akne on yleinen ihotauti, joka aiheuttaa näppyjä ihoon (normaalisti kasvoihin, rintaan ja selkään). Siitä kärsivät lähes kaikki murrosiässä olevat teinit, mutta toisinaan myös 20-30 vuotiailla aikuisilla (etenkin naisilla) voi esiintyä aknea.

Akne voi vaihdella miedosta (satunnainen näppy) ankaraan (nystyjä ja kystia).

Aiheuttajat

Aknea aiheuttaa ihon karvatupen tukkeutuminen. Me kaikki tuotamme ihomme alla olevissa rauhasissa ihon kuivumista estävää öljymäistä talia, mutta aknea esiintyvillä talin tuotanto on erittäin tehokasta. Liika tali nimittäin aiheuttaa kuolleiden ihosolujen ohella karvatupen tukkeutumista. Voit nähdä ihossasi näppyjä ja kystia, kun normaalisti harmiton ihossasi asuva bakteeri tulehduttaa tukkeutuneen karvatupen.

Oireet

Näppyjä on olemassa kuutta eri tyyppiä:

Mustapäät

jotka ovat pieniä ja tummia tai keltaisia pahkuroita ihossa. Tumma väri ei ole likaa, vaan pigmenttiä tuottavan karvatupen sisäpinta.

Valkopäät

jotka vaikuttavat samanlaisilta kuin mustapäät, mutta voivat olla lujempia eivätkä tyhjene niitä puristaessa.

Näppylät

jotka ovat arkoja punertavia pahkuroita.

Märkärakkulat

jotka ovat samantyyppisiä kuin näppylät, mutta niiden kärki on keskeltä valkoinen mätäkasvun johdosta. 

Nystyt

jotka ovat suuria ja kovia ihon alla kasvavia kivuliaita patteja

Kystat

jotka ovat mätiviä patteja ja näyttävät jokseenkin samalta kuin paiseet. Kystat ovat aknen vakavin tyyppi ja voivat aiheuttaa ihon pysyvää arpeutumista. 

Ehkäisyvinkit

Pese kasvosi kahdesti päivässä

käyttäen mietoa saippuaa ja haaleaa vettä. Liian kuuma tai kylmä vesi voi pahentaa aknea.

Älä yritä puristaa näppyjä

sillä tämä voi pahentaa aknea ja aiheuttaa ihon arpeutumista.

Vältä kasvojesi koskettelua ja pese kätesi säännöllisesti.

Ihon kosketus likaisilla käsillä paitsi levittää bakteereja, voi myös ärsyttää jo mahdollisesti ennalta tulehtunutta ihoa.

Tarua ja totta

Adults don't get acne.

False. Acne has no age limit. But hormones do play a key role in adult spots. The thing to remember is this: generally, adult skin is less oily than teen skin.

Squeezing your spots is the best way to tackle acne.

False. Squeezing spots, whether they are blackheads or whiteheads, could actually make the problem worse, and may eventually lead to scarring.

61 HEALTHY HANDS

Terveelliset kädet

Kädet ovat henkilökohtaisen hygienian kriittisin osa. Lukemalla kattavan oppaamme pidät kätesi terveenä ja suojelet itseäsi ja muita perheenjäseniä taudeilta.

GERM LARGE

Kuinka pestä kädet

Olet pessyt käsiäsi koko elämäsi - mutta oletko tehnyt sen oikein? On äärimmäisen tärkeää haitallisten bakteerien leviämisen estämiseksi, että hallitset hyvän käsienpesun tekniikan. Lue yksinkertaisen oppaamme avulla, kuinka voit pestä kätesi oikein.

Sivun alkuun