611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Bakteereita on kaikkialla, mutta älä huoli - suurin osa niistä on harmittomia. Jotkut ovat meille jopa hyödyllisiä, kuten esimerkiksi vatsalaukussamme olevat bakteerit, jotka auttavat meitä ruuansulatuksessa. Perheesi terveyden vuoksi sinun on kuitenkin hyvä tietää enemmän basilleista, jotka voivat aiheuttaa tauteja ja tulehduksia.

Kuinka bakteerit leviävät?

Haitalliset bakteerit voivat levitä kodissa, ihmisten ja eläinten kautta, tai pilaantuneen ruuan ja veden mukana.

Bakteerien leviäminen on osittain meistä itsestämme kiinni, sillä likaisten pintojen puhdistamatta jättäminen on omiaan levittämään basilleja ympäristöön. Tietämättämme voimme myös kantaa bakteereja käsissämme päivän mittaan ja levittää niitä kaikkeen koskemaamme, kunnes seuraavan kerran pesemme kätemme.

Samalla tavalla myös flunssaan sairastunut ihminen voi levittää tautia yskimisen tai aivastelun kautta pienten suusta tulevien vesipisaroiden välityksellä. Nämä pisarat voivat tartuttaa taudin muihin ihmisiin ja saastuttaa kaikki pinnat joille ne laskeutuvat.

Tätä kutsutaan myös infektioketjuksi - haitalliset bakteerit ja virukset leviävät vahingossa ihmisestä toiseen ja aiheuttavat infektion. Onneksi tämä ketju voidaan katkaista.

Infektioketjun katkaiseminen:

Hygieniasta huolehtiminen on tehokkain tapa bakteerien ja virusten leviämisen estämiseen. Tässä näet parhaat vinkkimme:

  • Pese kätesi säännöllisesti - etenkin ennen ruokailua, ennen ruuanvalmistusta, yskimisen ja aivastelun jälkeen, tai vessakäynnin ja vaipanvaihdon jälkeen.
  • Peitä nenäsi ja suusi nenäliinalla yskiessäsi ja aivastellessasi. Heitä likaiset nenäliinat suoraan roskakoriin ja pese kätesi huolellisesti.
  • Käsittele ja valmista ruokaa turvallisesti. Pese kätesi ja keittiön pinnat säännöllisesti, pidä kypsentämättömät ja kypsennetyt ruuat erillään toisistaan, kypsennä ruoka perusteellisesti, ja viilennä tuoreet ja kypsennetyt ruuat nopeasti hidastaaksesi bakteerien kasvun.
  • Rokotukset ovat mainio keino vakavilta taudeilta välttymiseen. Varmista, että perheesi on rokotettu lääkärin suositusten mukaisesti. 
  • Puhdista ja tarvittaessa desinfioi ruuanvalmistuksessa ja keittiössä käytettävät pinnat säännöllisesti.

Puhdistaminen ja desinfiointi - kuinka ne eroavat toisistaan?

Puhdistaminen tarkoittaa lian ja joidenkin bakteerien poistoa, yleensä juoksevan veden ja puhdistusaineen avulla. Monille pienemmille tavaroille (kuten ruokailuvälineille ja astioille) tämä on tarpeeksi niiden turvalliseen käyttöön.

Desinfiointi puolestaan poistaa paitsi lian, myös suurimman osan bakteereista. Desinfiointia käytätetään etenkin suuremmille ja kiinteille pinnoille, joille pelkkä puhdistus ei riitä. Se on paras keino estää bakteerien leviäminen perheenjäsenesi sairastuessa.

Muista, että myös puhtaassa kodissa on bakteereita - sekä hyödyllisiä, että haitallisia. Lue verkkosivuiltamme vinkkejä yleisimmistä taudeista ja opi kuinka toimia lähimmäisesi sairastuessa.