562 PET ALLERGIES

Lemmikkieläimen omistaminen voi olla erittäin palkitsevaa ja lemmikkisi on tärkeä osa perhettäsi. Voit kuitenkin huomata, että nuoret lapset ja vieraat saavat allergisia oireita ollessaan tekemisissä lemmikkieläimesi kanssa. Tämän vuoksi on hyvä tietää, mikä aiheuttaa allergisia reaktioita ja kuinka voit ehkäistä perheesi altistumista lemmikkien allergeeneille kotonasi.

Mikä on allerginen reaktio?

Toisinaan kehomme joutuvat taistelemaan allergeenien aiheuttamia uhkia vastaan allergisilla reaktioilla. Yleisiä allergeeneja ovat mm. pölypunkit, tietyt ruoka-aineet, siitepöly, heinäpöly ja eläinten hilseet (iho tai karva). Allerginen reaktio tapahtuu, kun allergeeni pääsee kehon sisään ihmisen hengittäessä, nielaistessa tai allergeenin ollessa suorassa kontaktissa ihoon. 

Lemmikkien aiheuttamat allergiset reaktiot ovat toiseksi yleisimpiä - vain pölypunkit aiheuttavat enemmän allergisia reaktioita.

Jos perheenjäsenesi alkaa yllättäen aivastella, valittaa kutiavasta ja vuotavasta nenästä, tai hänellä on punertavat silmät tai hengenahdistusta, on mahdollista että kyse on lemmikkieläimen aiheuttamasta allergisesta reaktiosta.

Parhaat vinkit allergeenien vähentämiseen kotonasi

On erittäin yleistä saada allergisia reaktioita eläinten karvoista, hilseestä ja kuolasta. Noin 50% lasten astmoista pahenee kissojen allergeeneille altistumisesta ja 40% koirien allergeeneille altistumisesta*. Voit vähentää perheesi allergisia reaktioita lemmikkieläimille seuraamalla yksinkertaista opastamme.

Luo lemmikkieläimistä vapaita huoneita

 • Älä salli eläimesi juoksennella vapaasti ympäri kotiasi. Voit varata kodistasi lemmikkieläimille kiellettyjä huoneita - esimerkiksi lastenhuoneen eristäminen lemmikeiltä voi rajoittaa lasten allergisia reaktioita huomattavasti.

Pidä kotisi puhtaana pölystä ja lemmikkien karvoista

 • Pölyhiukkaset ja lemmikkieläinallergeenit ovat erittäin kevyitä - jo pelkästään pölyisen pöydän vierestä kulkeminen voi lennättää hiukkaset ilmaan.
 • Estämällä pölyhiukkasten pääsyn ilmaan voit vähentää allergeeneja jopa 80 prosenttia. Puhdista pöly ja eläinten hilseet pöydiltä, kirjahyllyistä, työpöydiltä ja keittiön pinnoilta antibakteerisilla liinoilla tai pinnanpuhdistajilla. Poistaaksesi allergeeneja tehokkaasti, varmista että käytettävä liina on kostea.
 • Rajoita mattojen ja kankaiden koristeluja. Korvaa verhot sälekaihtimilla ja pehmeät kankaat nahkalla tai tekonahkalla. Puu- ja laminaattilattiat ovat helppoja puhdistaa pölystä ja eläinten karvoista.
 • Varmista, että kotisi on hyvin tuuletettu. Voit esimerkiksi avata ovia tai ikkunoita noin tunniksi päivittäin.
 • Pese lemmikkieläimesi lelut ja makuualusta säännöllisesti.
 • Jos lemmikilläsi on oma nojatuoli, sohva tai muu verhoiltu vuode, imuroi se säännöllisesti. Vaihtoehtoisesti voit asettaa pesunkestävän pyyhkeen tai lakanan lemmikin alustaksi.

Pidä lemmikkieläimesi huoliteltuna

 • Pese koirasi säännöllisesti pitääksesi koiran ihon terveenä ja poistaaksesi ylimääräiset karvat. Käytä koiran shampoota, sillä ihmisten käyttämä shampoo voi olla liian voimakasta koirille.
 • Harjaa kissasi säännöllisesti poistaaksesi ylimääräiset karvat ja pitääksesi kissan ihon terveenä. Harjaaminen vähentää myös pitkäkarvaisista kissoista irtoavia karvapalloja.

Pidä kädet puhtaana

 • Käytä Dettol Nestemäistä käsisaippuaa tai Desinfioivaa Käsihuuhdetta huoliteltuasi lemmikkieläintäsi.
 • Kannusta lapsiasi pesemään kätensä ennen ruokailua - etenkin jos lapset ovat olleet kontaktissa lemmikkien tai niiden tavaroiden kanssa.

Jos sinä tai perhenjäsenesi kärsitte allergioista, voit käyttää antihistamiinia tai nenäsuihketta allergisten reaktioiden lievitykseen. Pyydä lisätietoa lääkäriltäsi tai apteekista.

On olemassa lukuisia eri syitä, miksi lemmikkieläimet ovat hyödyksi perheellesi. Ne kannustavat meitä ulkoilemaan raikkaassa ilmassa, opettavat lapsille vastuunkantoa ja pitävät meille seuraa. Lemmikkien kanssa eläminen voi kuitenkin aiheuttaa terveysongelmia, joten muista seurata yksinkertaisia hygieniavinkkejämme ja varmistat, että perheesi voi elää terveellistä ja onnellista elämää yhdessä.