Kitchen 740X400

Useat perheet viettävät suuren osan yhteisestä ajastaan keittiössä. Keittiö on kuitenkin myös yksi bakteerien lempipaikoista ja itse asiassa suurin osa ruokamyrkytyksistä tapahtuu huonon hygienian ja pilaantuneiden ruokien johdosta kotona - ei sen ulkopuolella. Mitä voit tehdä estääksesi haitallisten bakteerien leviämisen keittiössäsi?

Sinun ei tarvitse hyökätä puhdistamaan keittiösi jokaista nurkkaa, mutta on hyvä tietää keittiösi hotspotit, jotka tulee pitää puhtaana pitääksesi keittiösi terveellisenä.

Keittiön hotspotteja bakteereille ovat:

Siivouspyyhkeet ja pesusienet.

Bakteerit voivat kasvaa nopeasti kosteissa siivouspyyhkeissä, joten käyttäessäsi likaisia pyyhkeitä keittiösi puhdistamiseen voit samalla levittää bakteereita ympäri keittiötäsi. Suosi kertakäyttöisiä siivouspyyhkeitä tai pese uudelleenkäytettävät pyyhkeet ja pesusienet 60°C asteessa bakteereiden tappamiseksi.

Ruuanlaiton pinnat ja tasot.

Valmistellessasi raakoja elintarvikkeita kuten lihaa, kanaa, salaatteja, hedelmiä ja vihanneksia voit samalla saastuttaa keittiösi työtasot ja leikkuulaudat bakteereilla. Raa'at ja kypsennetyt ruuat tulee pitää erillään toisistaan ja on myös hyvä käyttää kypsentämättömille elintarvikkeille erillisiä leikkuulautoja. Puhdista keittiösi pinnat ja kätesi huolellisesti ruuanlaiton jälkeen.

Usein kosketetut pinnat.

Keittiössäsi on lukuisia pintoja ja tasoja, jotka voivat levittää bakteereja ympäriinsä. Pese kätesi saippualla ennen ruuanlaittoa, vaikka kätesi eivät vaikuttaisikaan likaisilta. Keittiön pinnat ja tasot tulee puhdistaa säännöllisesti, sillä likaiset kädet ja raa'at elintarvikkeet voivat levittää niille bakteereita. Usein kosketettuja pintoja keittiössäsi ovat:

  • Jääkaapin, pakastimen ja lieden sisäpinnat
  • Ovenkahvat ja laatikostojen rivat
  • Työtason yhteydessä olevat jakkarat
  • Hanat

Tiskiallas voi saastua bakteereista, jos huuhtelet raakoja elintarvikkeita (esim. kanaa, hedelmiä, salaatteja ja vihanneksia) juoksevan veden alla ennen niiden valmistusta. Tiskialtaaseen päätyy bakteereita myös huuhtoessasi siivouspyyhkeitä ja pesusieniä vedellä, tai puhdistaessasi tiskiallasta näiden avulla. Tiskialtaan pinnat ja sitä ympäröivät alueet kuten hanat tulee puhdistaa säännöllisesti.

Roskakori on tiskialtaan ohella yksi keittiön hotspoteista bakteereille. On hyvä käyttää kannellista roskakoria, jotta hajut pysyvät kurissa ja eläimet, jyrsijät ja tuholaiset eivät pääse jätteisiin käsiksi. Muista tyhjentää, puhdistaa ja desinfioida roskakori säännöllisesti, mukaan lukien sen kahvat ja kansi.

Älä unohda käsien pesua, sillä likaiset kädet ovat yksi suurimmista syistä bakteerien ja infektioiden leviämiselle kotonasi. Pese kätesi saippualla ennen ruuanlaittoa ja ruokailua, sekä ruuanlaiton jälkeen.