523 FOOD SAFETY 740X200

Vaikka puhdistaisit keittiösi pintoja ja työtasoja päivittäin, on tärkeää muistaa että bakteerit voivat asua myös astioissa ja aterimissa. Välttääksesi ruokamyrkytyksen ja bakteerien leviämisen keittiövälineistä ruokiin, puhdista ja tarvittaessa desinfioi astiat ja aterimet säännöllisesti, jolloin rajoitat niissä esiintyviä haitallisia bakteereita.

Kuinka bakteerit leviävät?

Bakteerit voivat levitä hyvin nopeasti valmistaessasi ruokaa raakojen elintarvikkeiden saastuttamilla pinnoilla, tai käyttäessäsi likaantuneita astioita ja aterimia ruokien tarjoilussa.

Astioiden ja keittiövälineiden puhdistus

Ruuanvalmistuksessa käytetyt astiat ja keittiövälineet voi yleensä puhdistaa pesemällä ne kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Saippuoidut astiat tulee huuhtoa ja kuivata huolellisesti.

Keittiösi pintojen desinfiointi

Puhdista keittiösi kiinteät ja suuret pinnat (kuten työtasot ja laattapinnat) pyyhkimällä. Tämä auttaa estämään ristikontaminaatiota yhdestä keittiösi suurimmasta bakteerien hotspotista.

Pidä puhdistusliinat ja pesusienet hygienisen puhtaina

On itsestään selvää, että astioiden pesemisessä ja pintojen pyyhkimisessä käyttämäsi puhdistusliinat ja pesusienet tulee pitää hygienisen puhtaina - muutoin bakteerit pääsevät leviämään ympäri keittiötäsi. Pyri vaihtamaan keittiön puhdistusvälineet puhtaisiin päivittäin, sillä märkä tiskirätti voi olla koti miljoonille bakteereille jo muutaman tunnin kuluttua sen käytöstä.

Tarkan hygieniarutiinin ylläpito on erityisen tärkeää asuessasi kuumassa ja kosteassa ilmastossa, jossa bakteerit moninkertaistuvat entistä nopeampaan tahtiin.

Parhaat vinkit keittiövälineiden hygienisen puhtaaseen ylläpitoon

Ruokamyrkytys on yleinen vaiva. Seuraa alla olevia hygieniavinkkejämme pitääksesi keittiösi turvassa haitallisilta pöpöiltä kuten kolibakteerilta ja kampylobakteerilta.

  • Puhdista pintojen pyyhkimisessä käyttämäsi liinat ja pesusienet säännöllisesti kuumalla vedellä. Vaihda puhdistusvälineet uusiin säännöllisin väliajoin.
  • Pese tiskirätit pesukoneen kuumimmalla pesuohjelmalla tai käytä kertakäyttöisiä rättejä.
  • Mopit ja ämpärit tulee puhdistaa ja kuivata jokaisen käyttökerran jälkeen.
  • Varmista, että kaikki ruuanlaitossa käyttämäsi pinnat ovat puhtaita ennen käyttöä. Puhdista ne myös käytön jälkeen.
  • Käytä aina erillisiä leikkuulautoja lihalle (etenkin siipikarjalle) ja kasviksille.
  • Harjaa leikkuulaudat puhtaiksi ja jätä ne kuivumaan käytön jälkeen. Pese kiehuvalla vedellä silloin tällöin.
  • Vaihda puiset leikkuulaudat säännöllisesti uusiin, sillä ne voivat kantaa haitallisia bakteereita.
  • Pese ja kuivaa kätesi huolellisesti käsiteltyäsi raakoja elintarvikkeita ja etenkin lihaa.
  • Pyyhi lattiat säännöllisesti poistaaksesi ruuantähteet ja estääksesi tuholaisten saapumisen.
  • Älä päästä eläimiä keittiön työpinnoille.
  • Säilytä lemmikin ruokia erillään ihmisten ruuista ja käytä erillisiä purkinavaajia, kulhoja ja aterimia molemmille.
  • Pese kätesi välittömästi roskakoriin koskemisen jälkeen. Jalkapedaalilla avattava ja suljettava roskakori on hygienisin vaihtoehto.
  • Heitä pilaantuneet ruuat ja jätteet pois.
  • Säilytä puhdistusaineet keittiön ulkopuolella.
  • Varmista, että ruokasi on kypsennetty huolellisesti ennen ruokailua. Tämä on erityisen tärkeää kuumentaessasi ruuantähteitä.