522 FOOD SAFETY 740X400

Vatsakivuista ja ripulista kärsivät ihmiset uskovat usein, että vaivojen syynä on kodin ulkopuolelta saatu ruokamyrkytys. Todellisuudessa useimmat ruokamyrkytykset aiheutuvat kuitenkin kotona ja ovat huonon keittiöhygienian seurausta. Ruokamyrkytyksen aiheuttavat bakteerit leviävät herkästi kypsentämättömistä ruuista (liha, kana, kananmunat, kala, merenelävät, hedelmät ja vihannekset) keittiön tasoihin ja muihin ruokiin, mutta vatsavaivoja voi saada myös huonosti kypsennetyistä ruuista.

Vältä ruokamyrkytykset kotonasi seuraamalla elintarviketurvallisuuden neljää muistisääntöä: ristikontaminaatio, puhdistus, kypsennys ja jäähdytys.

Elintarviketurvallisuuden neljä muistisääntöä:

Ristikontaminaatio

Yksi ruokamyrkytyksen yleisimmistä aiheuttajista on ristikontaminaatio, jossa haitalliset bakteerit pääsevät siirtymään käsien ja keittiövälineiden kautta pilaantuneesta ruuasta muihin ruokiin. Tämä terveysriski on kuitenkin helppo estää seuraavilla ohjeilla:

Pese kätesi saippualla ja vedellä ennen ruokaan koskemista ja välittömästi käsiteltyäsi raakoja elintarvikkeita (mm. lihaa ja kananmunia). Pese kätesi samantien myös roskakorien tyhjennyksen, lemmikkien rapsutuksen ja WC-käyntien jälkeen. Dettol No-Touch-automaattiannostelija on mainio tapa ehkäistä ristikontaminaatiota - sen avulla peset kätesi antibakteerisella saippualla ilman kosketusta. 

  • Puhdista ja desinfioi pinnat ja työtasot välittömästi ruuanlaiton jälkeen.
  • Jos mahdollista, käytä erivärisiä leikkuulautoja kypsentämättömille ja kypsennetyille ruuille.
  • Peitä ruuat tai pidä ne ilmatiiviissä astioissa estääksesi bakteerien leviämisen.
  • Säilytä ja valmista raa'at elintarvikkeet erillään kypsennetyistä ruuista.
  • Pidä mahdolliset lemmikit ja eläimet poissa keittiöstä ja ruokailutilasta.

Puhdistus

  • Puhdista elintarvikkeet oikealla tavalla oikeaan aikaan tappaaksesi haitalliset bakteerit ja estääksesi niiden leviämisen ruokiin.
  • Varmista, että aterimet ja astiat ovat puhtaita ja tahrattomia ennen ruokailua.
  • Puhdista usein kosketetut pinnat (kuten hanat, katkaisijat ja kaappien kahvat) säännöllisesti.
  • Puhdista kaikki ruuanvalmistuksessa käyttämäsi pinnat välittömästi ruuanvalmistuksen jälkeen.
  • Käytä mieluiten paperipyyhkeitä tai kertakäyttöisiä puhdistusliinoja. Uudelleenkäytettävät puhdistusliinat on hyvä vaihtaa puhtaisiin päivittäin, varsinkin jos olet pyyhkinyt niillä verta tai raakojen elintarvikkeiden jäämiä.

Kypsennys

Kypsennä liha läpikotaisin tappaaksesi ruokamyrkytystä aiheuttavat haitalliset bakteerit. Tarkistaaksesi lihan kypsyyden, leikkaa lihan paksuinta kohtaa veitsellä - jos liha on vielä punertavaa ja siitä valuva neste ei ole kirkasta, jatka kypsennystä. Kertaalleen kypsennetyn ruuan voi lämmittää uudelleen vain yhden kerran.

Jäähdytys

Ruokien pitäminen kylmässä (0–5°C) tai pakkasessa hidastaa haitallisten bakteerien kasvua. Tarkista aina ruokien säilytysohjeet ja viimeinen käyttöpäivä. Jos ruuasta jää tähteitä, peitä ja varastoi tähteet jääkaappiin heti niiden jäähdyttyä. Tarvittaessa jaa ruuantähteet useampaan rasiaan jäähtymisen nopeutumiseksi.